Ludvig Åhlund

Share on Facebook

Vilken kanonhelg!

17 maj, 2013

 
Under helgens Silva League-tävlingar i Örebro bevisade jag för mig själv att felfria lopp räcker väldigt långt trots att fysiken inte är på topp. Totalt 15 sekunders bomtid på de tre tävlingarna och samtliga prestationer räckte till topp sex. Nyckelordet är stabilitet.
 

 

Bilder från varvningen. Foto: Anette resp Ingmar Andersson.

 

 
Först ut var torsdagens sprint i Kumla. Jag tänkte som jag brukar göra inför ett sprintrace: Om jag bara sätter tekniken perfekt får jag vara nöjd med vad benen och konkurrenterna ger mig för placering. Full koncentration från startögonblicket gjorde att jag snabbt fick överblick över de inledande kontrollerna och det rätta flytet infann sig direkt. Tack vare den säkra inledningen kunde jag känna mig trygg i situationen utan att bli stressad att behöva springa fortare. Att jag lättare kunde slappna av och utnyttja tiden till att effektivisera orienteringen optimalt gjorde att jag kunde genomföra min hittills bästa sprinttävling någonsin! Till saken hör också att benen kändes väldigt alerta! Att bara vara 17 sekunder efter segraren på delad fjärdeplats tyder på att mina sprintkvaliteter har utvecklats sedan förra säsongen! Framsteg ger alltid lite extra självförtroende!
 

 
Hoppbild direkt efter varvningen. Foto: Lars Rönnols.

 
En vilodag med mycket glassande, en liten jogg och avslutande dopp i sjön senare var det dags för medeldistans i Kilsbergen. Kom in i loppet och den hemmalika terrängen ganska bra. Sprang inte så snabbt men orienterade rätt istället. Efter halva banan började krafterna tryta och jag fick slita rejält för att komma framåt. Kände att varje backe blev tyngre och tyngre men hoppades att konkurrenterna skulle känna likadant. Vid förvarningen hörde jag Foppa säga att jag skulle ta en klar ledning, en bekräftelse på ett bra genomfört lopp! Hoppades innerligt att det skulle räcka till seger men efter sista målgång hade jag rasat ner till en ändå fin tredjeplats, dryga halvminuten bakom.
 

 
Podiet från medeldistansen: Wängdahl, Johansson, Åhlund, Dislers, Nörskov, Smedberg. Foto: Lars Rönnols.

 
Så återstod ”bara” en långdistans av denna helg. Men det var så långt ifrån en promenad i parken man kan komma. Tio fruktansvärt mentalt och fysiskt tuffa kilometer utan misstag gav ändå en plats på podiet trots oerhört slitna ben. Var helt utmattad efter loppet och tog så lång tid på mig att äta och duscha att jag missade prisutdelningen. Helgen i Örebro satte verkligen sina spår – utmanande kraftprov och tre bra lopp som tar mig till en kanonfin tredjeplats i sammandraget!
 

 
Sistakontrollen på medeldistansen. Foto: Lars Rönnols.

 
I veckan har jag fokuserat på att behålla formen utan att slita ut mig onödigt mycket. Med styrka, distanscykling, dubbla OL-intervaller och ett formtoppningspass på det hoppas jag benen ska känna sig fräscha under kommande helg i Sundsvall som ska avsluta vårens Silva League-tävlingar. Jag är riktigt taggad på att ta mig an utmaningen som de härliga norrlandsbergen har att erbjuda!

 
Aptitretande kartklipp från söndagens final

Just nu är det kommentarer.