Ludvig Åhlund

Share on Facebook

Silverglänsande säsongsstart!

20 april, 2013

 

Det är något speciellt med tävlingspremiär i Göteborg. Något som gör att det klaffar för mig. Ifjol på första deltävlingen av Silva League i Jonsered var fysiken bättre än på mycket länge. Ett bra lopp som räckte hela vägen till seger i H18E. I år, knappa två mil nordost, var det återigen dags för ett kanonlopp på säsongens första värdetävling. Nu handlade det istället om Natt-SM i H20.
 
Framme vid samlingsplatsen infann sig den alltid så speciella mästerskapskänslan. Inte nervös, snarare taggad. Men framförallt kände jag trygghet. När tryggheten infinner sig skapar det ett lugn som gör det lättare för mig att prestera.
 
Det var fullt fokus innan start. Fokus på att följa min plan. Jag skulle lugnt och försiktigt komma in loppet och känna av terräng och karta. Dels för att inte hetsa till tidiga misstag men också för att kunna spara krafter till att öka på slutet.
 
I början gick det lite knackigt, jag sprang krokigt och hittade inga bra stråk. Då gällde det att ersätta negativa tankar (”här tappar jag tid”) med positiva (”forsätt säkert och systematiskt så är de förlorade sekunderna snart uppätna”). Jag märkte tidigt att det var dålig sikt och att riktningen skulle bli mest avgörande. Utnyttjade därför kompassen extra flitigt. Växlade mellan ”här-och-nu-fokus” i skogen och ”planera-framtiden-tänk” på stigarna. Lite av detta tränades det på i Italien i samband med sprint, men även i skogen kan det vara en fördel att växla tänk beroende på situation. Frågan ”Vad ska jag göra nu?” dök ibland upp, vilket gjorde det lättare att veta vart fokuset skulle vara. Stiglöpning – fokus framåt, tät skog – fokus här.
Sakta men säkert plockade jag placeringar och inte förrän efter 45 minuters löpning var jag uppe på pallplats. Vid det laget var det bara rakt-på-sträckor kvar och jag hade fortfarande mycket krut i benen. Lät ändå orienteringen styra farten och tryckte på där jag hade full koll. Plockade de sista kontrollerna utan större problem och kunde stämpla i mål med knuten näve. Riktigt härligt att avsluta med en positiv trend och ta ledningen efter ett näst intill perfekt lopp! Inte mycket som slår den känslan!
 

 
Det räckte till slut till en finfin andraplats mellan de två giganterna Svensk och Wängdahl. Silvret innebär det 13e SM-tecknet och en tangering av mitt bästa junior-SM-resultat hittills. Att det skulle gå så bra i tävlingspremiären efter att ha gått upp en klass hade jag inte vågat hoppas på! Jag är väldigt nöjd och glad över detta silver, ett skönt kvitto på att formen är där den ska!
 

 

Winsplits

 
Snart är det dags att ta sig an nästa SM-distans för året, nämligen sprinten. Kvalet inleds i eftermiddag runt Chalmers där också morgondagens final avgörs. Normalt är sprint den distans där jag har mest att utveckla, speciellt fysiskt. I vinter har jag försökt köra mer sprintrelaterade pass för att ta ytterligare steg framåt. Mycket eftersom SM-sprinten tillsammans med alla Silva League-tävlingar ligger till grund för uttagningen till JVM i Tjeckien, mitt stora mål denna säsong. Det gäller med andra ord att vara på tårna både idag och i morgon, bildligt och bokstavligt!
 

 
Nolaskogsarnas hemsida

 
Lokaltidningen ÖA

 

Just nu är det kommentarer.