Ludvig Åhlund

Share on Facebook

Internationell vår – livet leker!

18 april, 2013

 
Först av allt – ursäkta! I dubbel bemärkelse. Om det är någon som mot förmodan tror att jag på allvar lagt ner min orienteringskarriär kan jag berätta att så inte är fallet. En gnutta ironi eller humor (kalla det vad du vill) hade smugit sig in i förra inlägget. Allt för att skoja till det lite på min hemsida där aktiviteten annars är lika med atomrörelsen när kvicksilvret står på -273,15 grader Celsius. Därmed kan jag flika in den andra ursäkten, det vill säga att jag inte uppdaterat ett smack senaste två månaderna. Det är på tiden att något händer här också, eftersom en hel del har hänt i mitt liv sedan sist.
 
Vecka åtta var starten på en period av 45 dagar som jag kallat för ”efter-studenten-förberedande” eftersom jag endast gick i skolan fem av dessa dagar. Ganska nice helt enkelt!
Det rivstartade med landslagsläger i Turkiet där syftet var att hitta tillbaka till rätta kartkänslan. Jag genomförde dessutom ett mycket givande pass och efterföljande diskussion med Johan Högstrand. Redan i höstas på landslagssamlingen i Södertälje snackade vi lite löst om OL-teknik och hur man kan tjäna sekunder här och där. Framförallt i kontrolltagningarna, genom lyft blick och framförhållning. På en sanddynsträning gjorde vi slag i saken. Eftersom Johan redan behärskar detta ypperligt (enligt min uppfattning) fick han ligga före och samtidigt berätta allt han såg och tänkte. Efter tio sträckors iakttagande fick jag testa att göra likadant. Detta är för övrigt en väldigt bra träningsform! Är verkligen att rekommendera till dig som har ambition att utvecklas tekniskt! Senare analyserades passet där bra grejer och förbättringsmöjligheter lyftes fram. Vi hann även med att diskutera fysisk träning, i huvudsak hur man behåller en hög, jämn form under en lång säsong. Även här fick jag många värdefulla tips, både av Johan och av Olle Boström. Jag gillar verkligen atmosfären i landslaget. Att seniorerna är så öppna och villiga att bidra med sina erfarenheter till oss junisar, det är mycket värt! Högstrand har blivit en förebild för mig då han är en riktigt hyvens kille som samtidigt understryker ambitionen och seriositeten i dess rätta bemärkelse.
 

Jag å Assar diskuterar ”jaktstartssprinten” i Antalya.

 
Därefter följde en inte lika intensiv sportlovsvecka uppe i Ottsjö där Annikas morföräldrar har en stuga. Passade bra att få lite tid att återhämta löpmusklerna.
 

 
Fyra händelsefattiga pluggdagar senare bar det av till Italiens häl på ett öppet sprintläger. Detta var något jag valde att åka på eftersom sprint är den distans där jag har mest att utveckla. Ett högklassigt läger som erbjöd både tekniska medelhavssprintar varvat med sköna sanddyner. Har lärt mig behärska olika tekniker beroende på hur terräng och bana ser ut. Mina sprintkunskaper har växt avsevärt!
 

 
Direkt från Italien hoppade vi på nästa plan till nästa läger, nu i Slovenien med OLGY. Där väntade inte lika många böljande sanddyner som i Italien men desto fler gropar, stenar och snöstormar. Höjdpunkterna var de gafflade OL-intervallerna i teknisk gropterräng samt lägersprinten där jag kunde utnyttja tekniken som övats upp veckan innan. På båda passen kände jag att både teknik och fysik fungerade utmärkt! Som jag kommit fram till tidigare år behöver jag en viss mängd kartpass för att komma igång på våren. Planen att åka på många läger innan tävlingspremiär visade sig alltså göra sitt för den tekniska biten. Återstår att se om även fysiken är där den ska. Jag känner mig dock inte alls orolig för det då jag haft en bra träningsvinter utan skador och sjukdomar.
 

 
Innan vi lämnade Slovenien hann jag med att arrangera ett lägermästerskap i Ultrasprint på vandrarhemmet vi bodde på.

 
Efter att ha avstått Ultralång-SM förra helgen är det idag dags för den första viktiga tävlingen för säsongen, nämligen Natt-SM. Eftersom natt är en av mina två favoritdistanser har jag höga förväntningar på att det kommer bli en rolig tävling. Inga reflexstavar kommer att undgå skenet från nya Betty RX12. Både hon och jag är 100 % laddade!
 

 
Natt-SM 2012 där jag spurtar mot brons.

Just nu är det kommentarer.