Ludvig Åhlund

Share on Facebook

Gott nytt år!

3 december, 2013

Nog för att jag är den långsammaste bloggaren världen, men nej, detta är inte ett elva månader fördröjt inlägg om senaste nyårsafton. Det är inte heller ett inlägg en månad för tidigt om kommande årsskifte. Vad det egentligen handlar om är att den första november i min kalender markerade slutet på orienteringssäsongen 2013 och att jag därmed har startat uppladdningen inför mitt sista år som junior.
 
Sedan sist har jag sprungit Junior European Cup i Frankrike som innehöll en överraskande lurig sprint, en tuff långdistans och en mycket rafflande och händelserik stafett. En rolig resa som gav nyttiga erfarenheter och mycket positiv energi!
 
IMG_9515

Trött och sliten

IMG_9820
Glad och nöjd!

Därefter avslutades säsongen med 25-manna på mycket slitna ben. Klubben gjorde en gedigen laginsats och slutade 71a, som var ett väldigt bra resultat för att vara oss! Lyckades även komma trea på 25-mannakorten efter att verkligen ha kämpat mig runt och tagit ut det som fanns kvar i mig efter en intensiv höstsäsong.
 
Den varje höst återkommande känslan av mental trötthet infann sig ytterst lägligt efter sista tävlingshelgen. Därför ägnade jag resten av oktober till motivationsträning med enda syfte att njuta av varje pass. Tycker det är väldigt skönt att ha en period efter säsongen då jag bara gör som jag känner för, utan att behöva tänka så värst mycket.
 
2013-10-18 13.50.23
Härligt distanspass i bergen hemmavid.

2013-10-18 13.50.50
Har även hunnit med att jobba ihop lite pengar genom att rita karta åt klubben.

2013-10-25 16.28.12
 
Hörnsjön utsnitt
 
I slutet av oktober körde jag ett tufft crossfit-pass med coach Mikael Lindnord som slutade med att jag fick en inbjudan om att följa med på AXA-Adidas två veckor långa Multisport Camp på Playitas (Fuerteventura, Kanarieöarna) som jag verkligen inte var sen att tacka ja till! Kände att det var en ypperlig chans att starta det nya träningsåret på! Sagt och gjort, den femte november landade teamet, två fotografer och lilla jag på den fullständigt karga ön utanför Afrikas västkust i 25-gradig värme. På bussen till hotellet börjades det omedelbart snackas träning och jag kände direkt att ”det här kommer bli kul!”
 
Playitas 10
 
Playitas 21
 
Playitas 7
 
Dagarna fylldes med en hel del träning, alltifrån cykling, löpning, styrketräning, simning och kajakpaddling. Multisport i största allmänhet alltså. Eftersom jag inte ville få alltför markant gps-klockebränna varvades träningstimmarna med tennis, minigolf och riktigt skönt poolhäng. Då vi hade all tid i världen blev det mest fokus på lågintensiv mängdträning, vilket jag tycker passar bra i början på min grundträningsperiod. Valde att köra de flesta cykelpassen i distansfart för att orka köra löppassen mera kvalitativt, framförallt i kuperad terräng då jag ser det som min svaghet i nuläget. Lade även en del tid åt styrketräning för att bygga en rustning som ska tåla hård träningsbelastning i vinter.
 
Playitas 3
 
Playitas 6
 
Playitas 5
 
Playitas 23
 
Playitas 4
 
DSCN0729
Annika blev så avundsjuk att hon flög ner och var med under den andra veckan

Playitas 2
 
Playitas 8
 
Playitas 11
 
Playitas 1
 
Playitas 13
En höjdpunkt under veckan var när jag, Richard och Staffan oförväntat väcktes klockan 02.00 av Micke. Det var dags för Try Out fas 2 för Staffan och Richard som alltså aspirerar på att ta en plats i teamet. Jag hade tidigare sagt att jag ville haka på endast för kul, men på samma villkor som dem. Lite nervös frågade jag Micke om han trodde det skulle bli farligt. ”Hur länge kan du hålla andan?” var det enda jag fick till svar…
Vi blev utkörda med ögonbindel och avsläppta med pannlampa (värd nio euro från närmsta fiskebutik) och kartor (satellitbilder från Google Maps). Startplatsen var inte markerad eftersom vi släpptes på olika ställen, men jag förstod ganska snabbt var jag var och for iväg. Ganska annorlunda och rolig orientering utan kompass i det svaga lampskenet. Efter 3,5 timmar nåddes växlingen över till cykel tillbaka till Playitas i soluppgången och ”äventyret” var avklarat, ca 45 minuter snabbare än Staffan och Richard. Kände mig fortsatt taggad under dagen och hann med ytterligare ett löppass, ett styrkepass och ett hårt intervallpass på cykel. Slog därmed personligt träningsrekord för en dag med 8,5 timmar. Fast det allra jobbigaste var nog att hålla uppe ögonlocken under middagen…
 
DSCN0730
 
Playitas 9
 
Playitas 15
 
Playitas 14
Det arrangerades även en kort multisporttävling i fyrmannalag för lägrets deltagare, innehållandes en äventyrlig prolog, kajakpaddling, cykling, bike-and-run-rogaining och en avslutande bergslöpning. Grymt kul!
 
Playitas 18
 
Playitas 17
Jesus?

DSCN0738
 
Playitas 19
Hela atmosfären med peppade träningskompisar och obegränsade träningsmöjligheter gjorde att min motivation ökade mer och mer ju längre tiden gick. Jag fylldes av en enorm inspirations-boost och fick även med mig den härliga känslan hem till Sverige. Kommer kunna glida på denna träningsvåg ganska länge, nu när grundträningsperioden dragit igång på allvar!
 
Playitas 20
Stort tack till coach Mike the Machine som fixade detta åt mig!
 
AXA-Adidas krigar i detta nu om VM-medaljer i Costa Rica. Följ dem gärna på deras fb-sida AXA-Adidas Adventure Racing Team eller hemsida axa-adidas.com
 
Ikväll kl 22.00 på TV4 Sport (och 4 tisdagar framöver samma tid) kommer det sändas en dokumentär om deras team ”Äventyr på yttersta gränsen”, där bl.a. klipp från Playitas kommer finnas med (i avsnitt 3 eller 4). Se trailern här!
 
Här är en film om uppladdningen inför VM. Tid 4:35-5:16 filmas det från Playitas.

 
Playitas 12
Samtliga bilder från Playitas är tagna av Krister Göransson

 
Tillbaka i kylan avslutade jag november med att köra några högkvalitativa teknikpass under Uppsala Träningshelg och träffade dessutom en massa trevligt folk. Två riktigt härliga långpass i ljuvlig terräng samt sprintintervaller och ultrasprint där det var väldigt inspirerande att möta några av de allra bästa. Hade inga sprättben direkt men kände att jag kunde matcha någorlunda när tekniken var avgörande. Skön känsla när jag lyckades plocka de tre första reflexerna på en sprintintervall i tät!
 
DSCN0736
Långpass i Lunsen
 
DSCN0735
Nattsprint-intervaller
 
DSCN0737
Final Ultrasprint

 
Helgen i helhet medförde precis som Playitas att motivationen in i vinterträningen höjdes ytterligare ett snäpp. Om det fortsätter såhär kommer det sannerligen bli ett riktigt gott nytt år!
 

Just nu är det kommentarer.